• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
  • HOME
  • ABOUT CHINA
    • NEWS
    • TESTIMONIES
    • OP-EDS
    • FEATURED
    • GLOSSARY
    • CHINA PERSECUTION MAP
  • FROM THE WORLD
    • NEWS GLOBAL
    • TESTIMONIES GLOBAL
    • OP-EDS GLOBAL
    • FEATURED GLOBAL
  • INTERVIEWS
  • DOCUMENTS AND TRANSLATIONS
    • DOCUMENTS
    • THE TAI JI MEN CASE
    • TRANSLATIONS
    • EVENTS
  • ABOUT
  • EDITORIAL BOARD
  • TOPICS

Bitter Winter

A magazine on religious liberty and human rights

three friends of winter
Home / Documents and Translations

Er frafalne pålitelige? 3. Fortellinger om fangenskap og det å bryte med et trossamfunn

03/23/2022Massimo Introvigne |

Det er store forskjeller mellom det vitenskapelige studiet av frafall og antikultfortellinger som hermer etter gamle historier om hvite, unge kvinner som kidnappes av indianere.

Av Massimo Introvigne

Artikkel 3 av 5. Les artikkel 1 og artikkel 2.

Read the original article in English.

Sosiologen David G. Bromley har skrevet viktige verker om brudd med trossamfunn og om frafalne.
Sosiologen David G. Bromley har skrevet viktige verker om brudd med trossamfunn og om frafalne.

Som vi nevnte i en tidligere artikkel, fantes det få sosiologiske studier om frafall før 1970-tallet. Men så blomstret forskningen opp, drevet av den viktige rollen som frafalne fikk i publikasjoner utgitt eller støttet av antikultbevegelsen og i rettssaker mot «kulter».

Tidlig forskning dreide seg generelt sett om selve bruddet med trosretningen man tilhørte. Hvorfor og hvordan forlater mennesker en religiøs organisasjon de har vært ivrige tilhengere av? I en studie jeg siterte i en tidligere artikkel i denne serien, skiller Stuart Wright mellom tre alternative modeller som utfyller hverandre som forklaringer på det at noen forlater troen sin. Det var rolleteoretiske modeller, tilfeldige prosessmodeller og organisasjonsmessige modeller.

Rolleteori, som ledende forskere innen nye religiøse bevegelser, som David Bromley og Anson D. Shupe (1948–2015), drøftet, forklarer begreper som tilhørighet og brudd uten å måtte gå tilbake til «eksotiske» modeller eller tvilsom vitenskap brukt av antikultaktivister. Vi har alle forskjellige roller i livet, til og med flere forskjellige roller samtidig (for eksempel ektefelle, forelder, fagperson, skattebetaler og supporter). Og når vil slutter oss til en religion, lærer vi hvordan vi skal fylle vår rolle i den forbindelse. Det er mulig at det å fylle en bestemt rolle ikke alltid er forbundet med fullt engasjement, men heller er ment som et eksperiment.

Religiøse roller er krevende og kan føre til rollekonflikter. Hvis en ektefelle for eksempel ikke er enig med den andre ektefellens religion, vil sistnevnte oppleve en konflikt mellom rollen som ektefelle og rollen som religiøs person. Det kan føre til at en av rollene avsluttes, enten ved at man skiller seg, eller ved at man avvikler sin religiøse tilhørighet. Eller det kan bare være slik at i løpet av ens «moralske liv» blir de fleste rollene oppfattet som midlertidige, og den religiøse rollen kan rett og slett gjennomgå sitt forløp.

Tilfeldige prosessmodeller prøver å rekonstruere fasene av det religiøse bruddet og rekkefølgen av det, trinn for trinn. En krise knyttet til religiøs tilhørighet kan ha flere årsaker, og de er sjelden ideologiske, men langt oftere av praktisk art. Det kan være det å krangle med lokale ledere eller å innlede et romantisk forhold til en som er fiendtlig innstilt til den religionen man har. Studier har vist at ideologiske motivasjoner («Jeg skjønte at det var en kult» eller «Jeg studerte Bibelen og konkluderte med at teologien ikke var riktig») som oftest legges til i ettertid. En vanskelig situasjon som ikke blir løst, fører til at man trekker seg tilbake, og til at man flytter fokus og så gjør en kognitiv omorganisering, der tidligere tilhengere endrer sin identitet enten ved å bli medlemmer av en annen religion eller ved bare å bli en del av vårt stort sett ikke-religiøse samfunn.

Organisasjonsmessige modeller flytter fokus fra den personen som bryter med troen sin, til den aktuelle religionen. Religionen kan få organisasjonsmessige problemer eller innføre reformer som noen medlemmer ikke liker. Da for eksempel den romersk-katolske kirke iverksatte reformer fra Det annet Vatikankonsil, ble et betydelig antall «tradisjonelle» katolikker forvirret og misfornøyde, og noen valgte å forlate kirken.

Alle disse vitenskapelige modellene betrakter det å bryte med en religion som en aktiv prosess den aktuelle personen selv har satt i gang. Antikultaktivister har en tendens til å foretrekke en passiv modell der den frafalne er et «offer» som ble «fengslet» i «kulten», og som bare kan komme seg ut ved at noen utenfra «redder» dem, noen ganger ved hjelp av en drastisk form for deprogrammering. (Det er en praksis der «kultmedlemmer» blir kidnappet av profesjonelle «deprogrammerere» som leies inn og betales av familien til medlemmet. De blir underkastet en intens og noen ganger voldelig indoktrinering helt til de bryter sammen og går med på å forlate religionen sin.) Den britiske sosiologen Eileen Barker og andre har vist at denne teorien er statistisk sett usann.

Den britiske sosiologen Eileen Barker viste at brudd med Den forente familie skjedde både ofte og spontant.
Den britiske sosiologen Eileen Barker viste at brudd med Den forente familie skjedde både ofte og spontant.

Barker fastslo at i en av de gruppene som oftest ble stemplet som en «kult», Den forente familie, grunnlagt av den koreanske pastoren Moon Sun-Myung (1920–2012), trakk de fleste medlemmene seg frivillig ut etter fem år eller mindre. Det gikk stille for seg uten at noen måtte «redde» eller deprogrammere dem. I motsetning til de oppdiktede fengslene som antikultaktivistene beskriver, har i virkeligheten nye religiøse bevegelser svingdører.

Bromley sammenlignet denne «redningsmodellen» fra antikultaktivistene med «kidnappingshistorier» om hvite amerikanske nybyggere som angivelig ble tatt til fange av indianere. Bøker som handlet om hvordan spesielt unge hvite kvinner ble kidnappet og tvunget til å gifte seg med indianere for å få beholde livet, var populære på 1800-tallet. Pirrende opplysninger om påståtte indianeres seksuelle skikker fikk opp salget, men de fleste slike fortellinger var oppdiktede. Som kulturhistoriker David L. Minter (1935–2017) bemerket, kryssbestøvet disse historiene seg med de like falske fortellingene om protestantiske jenter som ble kidnappet av nonner og seksuelt misbrukt i katolske klostre (som vi drøftet i den forrige artikkelen i denne serien). Men det verste var at slike fortellinger ble brukt som propaganda for å rettferdiggjøre massakrene på den amerikanske urbefolkningen.

The Abduction of Daniel Boone's Daughter by the Indians, painting by Karl Ferdinand Wimar (1828–1862). Credits.
The Abduction of Daniel Boone’s Daughter by the Indians, maleri av Karl Ferdinand Wimar (1828–1862). Credits.

Flere forskere ser at antikultaktivister har brukt kidnappingshistoriene som modell for å bygge narrativer der «kultmedlemmene» ble «kidnappet» og holdt «fanget» av «kultene» inntil de ble «reddet». Disse fortellingene har akkurat den samme propagandafunksjonen.

I motsetning til antikultpropagandaen viser modeller brukt av forskere at det å bryte med trossamfunnet sitt er en gradvis prosess. De viser at «plutselige» brudd er like sjeldne som en plutselig, umiddelbar konvertering etter mønster av det som skjedde da apostelen Paulus straks ble en kristen på veien til Damaskus.

Prosessen knyttet til det å bryte forbindelsen med et trossamfunn er utgangspunktet for å studere hvorfor ikke alle eks-medlemmer blir frafalne, altså hvorfor ikke alle, og ikke engang de fleste av dem, blir aggressive motstandere av den religiøse organisasjonen de har forlatt. Dette skal vi komme tilbake til i den neste artikkelen.

Tagged With: Apostates

Massimo Introvigne
Massimo Introvigne

Massimo Introvigne (born June 14, 1955 in Rome) is an Italian sociologist of religions. He is the founder and managing director of the Center for Studies on New Religions (CESNUR), an international network of scholars who study new religious movements. Introvigne is the author of some 70 books and more than 100 articles in the field of sociology of religion. He was the main author of the Enciclopedia delle religioni in Italia (Encyclopedia of Religions in Italy). He is a member of the editorial board for the Interdisciplinary Journal of Research on Religion and of the executive board of University of California Press’ Nova Religio.  From January 5 to December 31, 2011, he has served as the “Representative on combating racism, xenophobia and discrimination, with a special focus on discrimination against Christians and members of other religions” of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). From 2012 to 2015 he served as chairperson of the Observatory of Religious Liberty, instituted by the Italian Ministry of Foreign Affairs in order to monitor problems of religious liberty on a worldwide scale.

www.cesnur.org/

Related articles

  • Sind Apostaten vertrauenswürdig? 2. Falsche Apostaten

    Sind Apostaten vertrauenswürdig? 2. Falsche Apostaten

  • « Sayuri Ogawa » : Quand les « apostats » calomnient l’Église de l’Unification. 1. La naissance d’un apostat

    « Sayuri Ogawa » : Quand les « apostats » calomnient l’Église de l’Unification. 1. La naissance d’un apostat

  • « Sayuri Ogawa » : Quand les apostats calomnient l’Église de l’Unification 4. Le début d’une carrière d’apostat

    « Sayuri Ogawa » : Quand les apostats calomnient l’Église de l’Unification 4. Le début d’une carrière d’apostat

  • Zijn afvalligen betrouwbaar? 4. Niet alle ex-leden zijn afvalligen

    Zijn afvalligen betrouwbaar? 4. Niet alle ex-leden zijn afvalligen

Keep Reading

  • “Sayuri Ogawa”: When “Apostates” Slander the Unification Church. 4. Becoming a Career Apostate
    “Sayuri Ogawa”: When “Apostates” Slander the Unification Church. 4. Becoming a Career Apostate

    From August 22, 2022, Sayuri assumed the role of a professional apostate, a tool in the hands of the enemies of her former religion.

  • “Sayuri Ogawa”: When “Apostates” Slander the Unification Church. 2. The Story as Told by Her Parents
    “Sayuri Ogawa”: When “Apostates” Slander the Unification Church. 2. The Story as Told by Her Parents

    The most famous ex-member of the Unification Church/Family Federation in Japan largely invented her story, her father and mother say.

  • Sind Apostaten vertrauenswürdig? 3. Narrative über Austritte und Gefangenschaft
    Sind Apostaten vertrauenswürdig? 3. Narrative über Austritte und Gefangenschaft

    Es gibt einen wesentlichen Unterschied zwischen der wissenschaftlichen Untersuchung von Austritten und Anti-Kult-Schilderungen, die alten Erzählungen über weiße Mädchen ähneln, die von amerikanischen Ureinwohnern entführt wurden.

  • Zijn afvalligen betrouwbaar? 1. Het probleem van afvalligheid
    Zijn afvalligen betrouwbaar? 1. Het probleem van afvalligheid

    Afvalligen zijn ex-leden van religies of religieuze bewegingen die gezworen vijanden worden van het geloof dat zij hebben verlaten. Ze komen al eeuwen voor.

Primary Sidebar

Support Bitter Winter

Learn More

Follow us

Newsletter

Most Read

  • There Are Christian Uyghurs, Too: New Organization Launched in London by Ruth Ingram
  • The Last Words of a Uyghur Father: A Son’s Memory by Abdurehim Gheni Uyghur
  • Xi Jinping: Beijing’ National Art Museum Is Not Socialist Enough by Hu Zimo
  • Occupied Ukraine: Anti-Cult “Experts” Target Moscow Patriarchate Dissident Priest by Massimo Introvigne
  • Chinese Agents Tried to Bribe U.S. Tax Officer in Anti-Falun-Gong Plot by Massimo Introvigne
  • Russia: Lunatic Theory that Yellowstone Volcano Caused the War in Ukraine Gains Momentum by Massimo Introvigne
  • Vandalism Against Catholic Churches on the Rise in Bavaria by PierLuigi Zoccatelli

CHINA PERSECUTION MAP -SEARCH NEWS BY REGION

clickable geographical map of china, with regions

Footer

EDITORIAL BOARD

Editor-in-Chief

MASSIMO INTROVIGNE

Director-in-Charge

MARCO RESPINTI

ADDRESS

CESNUR

Via Confienza 19,

10121 Turin, Italy,

Phone: 39-011-541950

E-MAIL

We welcome submission of unpublished contributions, news, and photographs. Each submission implies the authorization for us to edit and publish texts and photographs. We reserve the right to decide which submissions are suitable for publication. Please, write to INFO@BITTERWINTER.ORG Thank you.

Newsletter

LINKS

orlir-logo hrwf-logo cesnur-logo

Copyright © 2023 · Bitter Winter · PRIVACY POLICY· COOKIE POLICY