• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
  • HOME
  • ABOUT CHINA
    • NEWS
    • TESTIMONIES
    • OP-EDS
    • FEATURED
    • GLOSSARY
    • CHINA PERSECUTION MAP
  • FROM THE WORLD
    • NEWS GLOBAL
    • TESTIMONIES GLOBAL
    • OP-EDS GLOBAL
    • FEATURED GLOBAL
  • INTERVIEWS
  • DOCUMENTS AND TRANSLATIONS
    • DOCUMENTS
    • THE TAI JI MEN CASE
    • TRANSLATIONS
    • EVENTS
  • ABOUT
  • EDITORIAL BOARD
  • TOPICS

Bitter Winter

A magazine on religious liberty and human rights

three friends of winter
Home / Documents and Translations

Jehovah’s Getuigen: Uitsluiten, mijden en de Gentse uitspraak

01/05/2022George Chryssides |

Velen weten niet wat de uitsluitingsregeling precies inhoudt. Een verkeerde voorstelling van zaken kan de Gentse rechters hebben beïnvloed.

geschreven door George D. Chryssides*

* Een paper gepresenteerd tijdens het webinar Jehovah’s Witnesses, Shunning, and Religious Liberty: The Ghent Court Decision, 9 april 2021 [zie de video van het webinar]

Read the original article in English.

From the Watchtower, April 15, 2015
Uit ‘De Wachttoren’ van 15 april 2015

Er zijn veel misvattingen over het onderwerp ‘uitsluiting onder Jehovah’s Getuigen’. Een ‘vooraanstaande geleerde op het gebied van sekten’ beweert dat je kunt worden uitgesloten als je iemand een verjaardagskaart stuurt! Dit is natuurlijk absurd. Uitsluiting vindt alleen plaats bij ernstige zonden, waarvan ofwel twee mensen getuige zijn geweest of waarover de overtreder een bekentenis heeft afgelegd, en waarvan de overtreder geen berouw heeft.

De maatregel van uitsluiten heeft betrekking op gedoopte leden (volwassenen en minderjarigen) en degenen die zich vrijwillig hebben teruggetrokken – dat wil zeggen degenen die officieel, schriftelijk hebben aangegeven geen deel meer te willen zijn van de organisatie, of degenen die dat door hun gedrag duidelijk laten zien, door bijvoorbeeld regelmatig een andere kerk te bezoeken, in het leger te gaan of vrijwillig bloedtransfusie te aanvaarden.

Het boek voor ouderlingen Zorg als een herder voor Gods kudde noemt 18 soorten overtredingen die een mogelijke reden zijn voor uitsluiting. De meest voorkomende is seksuele immoraliteit, maar de maatregel is ook van toepassing op het vieren van andere religieuze feesten, het verspreiden van valse leringen, dronkenschap, fraude en diefstal. De ouderlingen stellen een comité van drie mannen aan, die naar de getuigen en de overtreder zullen luisteren en dan tot een beslissing komen.

Wanneer iemand uitgesloten wordt of zichzelf terugtrekt, wordt tijdens de doordeweekse gemeentevergadering een korte mededeling gedaan : ‘X is niet langer een van Jehovah’s Getuigen.’ Deze mededeling wordt slechts één keer op één locatie gedaan, en de redenen worden niet openbaar gemaakt. Uitsluiting is een gemeentelijke aangelegenheid: niemand kan door het bijkantoor of het Besturend Lichaam worden uitgesloten, en over het eventuele herstel wordt ook op gemeentelijk niveau beslist. Als een lid van mening is dat de beslissing van het rechterlijke comité onjuist is, kan hij of zij binnen zeven dagen schriftelijk in beroep gaan, waarna de kringopziener een beroepscomité zal aanstellen, gewoonlijk uit een andere gemeente.

Uitgesloten leden worden aangemoedigd om deel te blijven nemen aan de aanbidding, met inbegrip van de gemeentevergaderingen en congressen. Zij hoeven niet achteraan te zitten. Hun ‘voorrechten’ worden ingetrokken. Voorrechten zijn toegewezen taken zoals de huis-aan-huisprediking, het begroeten van bezoekers bij de deur, het organiseren van het openbaar getuigenis met lectuurstands, het houden van lezingen of het deelnemen aan een demonstratie op het podium. Ze worden zo genoemd omdat het als een voorrecht wordt beschouwd Jehovah op zulke manieren te dienen.

Er zijn drie hoofdredenen voor uitsluiting. Er wordt gemeend dat het in overeenstemming is met de Bijbel (bijvoorbeeld met 2 Johannes 10); het is bedoeld om de gemeente te beschermen tegen ‘slechte omgang’ (1 Korinthiërs 15:33); en het is bedoeld om de overtreder ‘wakker te schudden’, zodat deze wordt gestimuleerd om betrouw te tonen.

Leden mogen niet omgaan met iemand die is uitgesloten of zich heeft teruggetrokken. Het is ook belangrijk te vermelden dat herstel mogelijk is, en dat daar zelfs toe wordt aangemoedigd: de ouderlingen zullen proberen het uitgesloten lid ten minste eenmaal per jaar te bezoeken om raad te geven en te bepalen of het ex-lid aangemoedigd kan worden om terug te keren.

Er gaan verhalen de rondte over een uitgesloten Getuige die uit het ouderlijk huis werd gezet met slechts een paar bezittingen, zoals een oude bestelwagen, en geen geld voor benzine, en die als gevolg daarvan onder een brug moest slapen. Het is moeilijk om de waarheidsgetrouwheid van persoonlijke verhalen te achterhalen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit vandaag de dag de norm is in een gemeente.

Toch getuigt het van gebrek aan realiteitszin te denken dat de familiebanden onveranderd blijven, en dat alleen de geestelijke band wordt verbroken. Bitter Winter citeerde de uitspraak: ‘Aangezien zijn uitsluiting de gezinsbanden niet verbreekt, kan de normale dagelijkse gang van zaken in het gezin gewoon doorgaan. Maar door zijn gedrag heeft hij ervoor gekozen de geestelijke band tussen hem en de gelovige gezinsleden te verbreken.’ (Blijf in Gods liefde [2008, 2017], blz. 208).

Dit lijkt te suggereren dat de familiebanden onveranderd blijven, maar dat het uitgesloten lid niet mag deelnemen aan de wekelijkse avond voor gezinsaanbidding. Zo eenvoudig is de situatie niet. Zolang het gezin bij elkaar blijft, vinden er normale gezinsactiviteiten plaats. Als de vader van het gezin uitgesloten is, zal hij nog steeds met de anderen gezinsleden mogen eten, televisie mogen kijken en gezinsuitstapjes mogen maken, en zal hij normale omgang met zijn vrouw hebben, inclusief seksuele omgang. Hij is nog steeds het hoofd van het gezin, aan wie zijn vrouw onderworpen moet zijn, tenzij dingen verlangt die in strijd zijn met Jehovah’s wet. Als een ander lid van het gezin wordt uitgesloten, blijven de normale familiebanden intact. Zij zullen niet meer mee mogen doen aan de avond voor gezinsaanbidding; in plaats daarvan wordt de vader aangemoedigd om hen één op één geestelijke raad en begeleiding te geven. Wat de zondaar echter niet mag doen, is met Getuigen spreken die geen familie zijn.

Van de zondaar wordt normaal gesproken niet verlangd dat hij of zij het huis verlaat – zeker niet als de zondaar minderjarig is. In een publicatie van het Wachttorengenootschap staat wel dat het nodig kan zijn dat een gezinshoofd een uitgesloten lid vraagt het huis te verlaten. Dit zou gepast zijn als zij zich onaanvaardbaar blijven gedragen, bijvoorbeeld als zij herhaaldelijk dronken thuiskomen, of tot laat uit blijven gaan met een niet-gelovige partner. Zodra de zondaar het huis verlaat, stopt elke sociale omgang. Twee video’s van het Wachttorengenootschap tonen ouders die weigeren een sms te openen van uitgesloten kinderen, omdat ze geen sociaal contact meer met hen mogen hebben.

Het kan voorkomen dat een uitgesloten lid op het werk in contact komt met Jehovah’s Getuigen. In dat geval zouden gesprekken beperkt blijven tot werkaangelegenheden, en zou er geen gesprekken worden gevoerd over sociale of religieuze aangelegenheden. Er zijn situaties geweest waarin een uitgesloten werkte voor een klein bedrijf dat door een Getuige werd geleid, bijvoorbeeld een glazenwasserij. Zulke werknemers worden niet ontslagen, omdat een praktiserende Getuige niet wil dat zij hun middelen van bestaan verliezen. Ontslag kan ook onwettig zijn. Er kunnen in zo’n situatie afspraken worden gemaakt over de manier waarop de onderlinge contacten tijdens het dienstverband kunnen worden voortgezet.

De Gentse uitspraak suggereerde dat de eisers omzetverlies leden. Er bestaan absoluut geen instructies waarin de leden wordt voorgeschreven de bedrijven van uitgesloten personen te boycotten, en het binnengaan van de winkel zal niet worden opgevat als iets dat in strijd is met de uitsluiting. Gemeenteleden kunnen dergelijk contact ongemakkelijk vinden, maar het is een persoonlijke beslissing.

Uitsluiting is niet bedoeld om ongevoeligheid aan te wakkeren. In een publicatie van het Wachttorengenootschap wordt het voorbeeld aangehaald van een uitgesloten vrouw van wie de auto met een lekke band op de parkeerplaats van de Koninkrijkszaal staat. In het artikel worden de leden van de gemeente aanbevolen hulp te bieden, alhoewel deze aanbeveling ook impliceert dat gemeenten te ver zijn gegaan met het mijden van uitgesloten personen.

Zoals Massimo Introvigne stelt, houdt vrijwillig lidmaatschap van een organisatie in dat de regels ervan worden aanvaard, en voordat zij gedoopt worden, ontvangen Jehovah’s Getuigen gedetailleerde instructies, onder meer over de disciplinaire procedures van de organisatie. Iedereen die zich vrijwillig terugtrekt, zou zich bewust moeten zijn van de consequenties, en zou moeten overwegen of het niet beter is om gewoon uit de gemeente weg te blijven. Eén kanttekening moet misschien worden geplaatst: hoewel de meeste doopkandidaten volwassen zijn, is het mogelijk om op vrij jonge leeftijd gedoopt te worden. Zelfs al kunnen zij de ouderlingen overtuigen van hun kennis van het christelijke geloof en de christelijke levenswijze, misschien zijn ze zich nog niet volledig bewust van de volledige omvang van de verantwoordelijkheden die horen bij het lidmaatschap. In een van de twee video’s die gaan over uitsluiting, ziet het meisje dat gedoopt wordt er erg jong uit, misschien is ze pas een jaar of tien.

Tagged With: Belgium, Jehovah’s Witnesses, Religious Liberty, Shunning

George Chryssides
George Chryssides

George D. Chryssides is Visiting Research Fellow at York St John University (UK) and Honorary Research Fellow in Contemporary Religion at the University of Birmingham, after being Head of Religious Studies at the University of Wolverhampton, UK, from 2001 to 2008. From the 1980s, George Chryssides’ main interest has been new religious movements, on which he has authored numerous books and scholarly articles, several of them devoted to the Jehovah’s Witnesses.

Related articles

  • Loup Blanc. 2. Une communauté en quête d'autolibération

    Loup Blanc. 2. Une communauté en quête d'autolibération

  • “Religious Abuse of Children”: Another Assault Against Freedom of Religion in Japan. 1. A New Notion of “Abuse”

    “Religious Abuse of Children”: Another Assault Against Freedom of Religion in Japan. 1. A New Notion of “Abuse”

  • Jehovas Zeugen: Vorwürfe des sexuellen Missbrauchs in Deutschland als haltlos entlarvt

    Jehovas Zeugen: Vorwürfe des sexuellen Missbrauchs in Deutschland als haltlos entlarvt

  • Norge: Hvorfor Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) avslo en klage fra et ekskludert tidligere Jehovas vitne

    Norge: Hvorfor Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) avslo en klage fra et ekskludert tidligere Jehovas vitne

Keep Reading

  • Świadkowie Jehowy a unikanie kontaktów. 5. Czy unikanie kontaktów jest „niezgodne z prawem”?
    Świadkowie Jehowy a unikanie kontaktów. 5. Czy unikanie kontaktów jest „niezgodne z prawem”?

    Sądy powszechne na całym świecie dochodzą do wniosku, że nauczanie o unikaniu kontaktów i praktykowanie tego zwyczaju jest chronione prawem do wolności religijnej. I mają rację.

  • Świadkowie Jehowy a unikanie kontaktów. 4. Jak wygląda sprawa osób małoletnich?
    Świadkowie Jehowy a unikanie kontaktów. 4. Jak wygląda sprawa osób małoletnich?

    Przeciwnicy twierdzą, że „nawet dzieci” są wykluczane. Siedemnastolatków też nazywają „dziećmi” i rzadkie (ale zrozumiałe) przypadki zamieniają w poważny problem.

  • Świadkowie Jehowy a praktyka unikania kontaktów. 6. Dlaczego należy respektować praktykę unikania kontaktów
    Świadkowie Jehowy a praktyka unikania kontaktów. 6. Dlaczego należy respektować praktykę unikania kontaktów

    Unikanie kontaktów z kimś jest częścią typowo religijnych nauk i praktyk, w które nie powinny ingerować władze świeckie.

  • 日本の宗教献金法2. 「恐怖」と宗教的詐欺行為
    日本の宗教献金法2. 「恐怖」と宗教的詐欺行為

    新法は、現世や来世での不幸を「恐れる」ことや、「霊感のある」教師への信頼に基づく寄付を禁止しており、実際にはあらゆる宗教に疑いの目を向けている。

Primary Sidebar

Support Bitter Winter

Learn More

Follow us

Newsletter

Most Read

  • Blaming the Victims: The Hamburg Shooting and the Jehovah’s Witnesses by Massimo Introvigne
  • The Donnie Yen Fiasco: A Uyghur View by Rebiya Kadeer
  • More Uyghur Criticism of Donnie Yen: Wasn’t He More Guilty than Will Smith? by Kok Bayraq
  • The “Buddhist and Taoist Clergy Database,” Another CCP Imposture by He Yuyan
  • The Suicide of the Pink-Haired Girl: How the CCP Exploited a Tragedy by Zhou Kexin
  • Second-Generation Unification Church Believers Discriminated in Japan. 3. Media Slander Leads to Discrimination by Masumi Fukuda
  • Russia: Pastor Moskvitin Sentenced to 1.5 Years in Penal Colony for “Brainwashing” by Massimo Introvigne

CHINA PERSECUTION MAP -SEARCH NEWS BY REGION

clickable geographical map of china, with regions

Footer

EDITORIAL BOARD

Editor-in-Chief

MASSIMO INTROVIGNE

Director-in-Charge

MARCO RESPINTI

ADDRESS

CESNUR

Via Confienza 19,

10121 Turin, Italy,

Phone: 39-011-541950

E-MAIL

We welcome submission of unpublished contributions, news, and photographs. Each submission implies the authorization for us to edit and publish texts and photographs. We reserve the right to decide which submissions are suitable for publication. Please, write to INFO@BITTERWINTER.ORG Thank you.

Newsletter

LINKS

orlir-logo hrwf-logo cesnur-logo

Copyright © 2023 · Bitter Winter · PRIVACY POLICY· COOKIE POLICY