• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
  • HOME
  • ABOUT CHINA
    • NEWS
    • TESTIMONIES
    • OP-EDS
    • FEATURED
    • GLOSSARY
    • CHINA PERSECUTION MAP
  • FROM THE WORLD
    • NEWS
    • OP-EDS
    • FEATURED
    • TESTIMONIES
  • INTERVIEWS
  • DOCUMENTS AND TRANSLATIONS
    • DOCUMENTS
    • THE TAI JI MEN CASE
    • TRANSLATIONS
  • EVENTS
  • ABOUT
  • EDITORIAL BOARD
  • TOPICS

Bitter Winter

A magazine on religious liberty and human rights

three friends of winter
Home / Documents and Translations

Voiko luopioihin luottaa? 3. Uskonnosta irtautuminen ja sieppaustarinat

03/03/2022Massimo Introvigne |

Lahkojen vastaisten tarinoiden – jotka muistuttavat vanhoja tarinoita intiaanien sieppaamista valkoihoisista neitosista – ja uskonnosta irtautumista koskevan tieteellisen tutkimuksen välillä on olennainen ero

Kirjoittanut Massimo Introvigne

Artikkeli 3/5. Lue 1. artikkeli ja 2. artikkeli.

Read the original article in English.

Sosiologi David G. Bromley on kirjoittanut uraauurtavia teoksia uskonnosta irtautumisesta ja luopioista. Lähde: Twitter.
Sosiologi David G. Bromley on kirjoittanut uraauurtavia teoksia uskonnosta irtautumisesta ja luopioista. Lähde: Twitter.

Kuten aiemmassa artikkelissa mainitsimme, luopiokertomuksia koskeva sosiologinen tutkimus oli vähäistä 1970-luvulle asti. Tutkimus alkoi kukoistaa, kun luopiot saivat jalansijaa lahkojen vastaisten liikkeiden julkaisuissa ja ”lahkoja” vastaan nostettiin oikeusjuttuja.

Varhaiset tutkimukset keskittyivät uskonnosta irtautumisen ilmiöön yleisesti. Miksi ja miten kannattajat eroavat uskonnollisesta järjestöstä? Tutkimuksessa, jota lainasin tämän sarjan aiemmassa artikkelissa, Stuart Wright erottaa toisistaan rooliteoriamallit, satunnaiset prosessimallit ja organisaatiomallit kolmena vaihtoehtoisena tai toisiaan täydentävänä selityksenä uskonnosta irtautumiselle.

Rooliteoria selittää uskonnolliseen järjestöön kuulumista ja siitä irtautumista ilman ”eksoottisia” malleja tai kyseenalaista tiedettä, jota lahkojen vastaiset liikkeet käyttävät – näin väittävät ainakin uusien uskonnollisten liikkeiden johtavat tutkijat, kuten David Bromley ja Anson D. Shupe (1948–2015). Me kaikki suoritamme rooleja elämässä, itse asiassa eri rooleja samaan aikaan (puoliso, vanhempi, työntekijä, veronmaksaja, urheilufani jne.), ja kun liitymme johonkin uskontoon, opimme suorittamaan tiettyä roolia. On mahdollista, että suoritukseen ei liity täydellistä sitoutumista, ja se on tarkoitettu kokeiluksi.

Uskonnolliset roolit ovat vaativia ja voivat aiheuttaa rooliristiriitoja. Esimerkiksi jos puoliso ei ole samaa mieltä toisen puolison uskonnosta, tämä kokee ristiriitaa puolison roolin ja uskovan roolin välillä. Tästä johtuen hän voi päättää luopua toisesta roolistaan, mikä voi johtaa joko avioeroon tai uskonnosta irtautumiseen. Tai voi olla niin, että ”moraalisen uran” aikana useimmat roolit koetaan väliaikaisiksi, ja uskonnollinen rooli voi vain hiipua omia aikojaan.

Satunnaiset prosessimallit yrittävät rekonstruoida uskonnosta irtautumisen vaiheita niiden seuratessa toinen toistaan. Uskontoon kuulumiseen liittyvät kriisit voivat johtua useista tekijöistä, jotka ovat ennemmin käytännöllisiä kuin ideologisia. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi riitely uskonnon johtohahmojen kanssa tai romanttinen suhde sellaiseen henkilöön, joka ei pidä kyseisestä uskonnosta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ideologiset motiivit (”Tajusin, että se oli lahko”, ”Tutkin Raamattua ja totesin teologian olevan virheellistä”) tulevat yleensä mukaan kuvaan vasta jälkikäteen. Elleivät kriisit ratkea, ne johtavat uskonnosta vetäytymiseen ja kognitiiviseen siirtymiseen, mitä seuraa kognitiivinen uudelleenjärjestely, jossa entiset uskovat luovat identiteettinsä uudelleen joko toisen uskonnon jäseninä tai osana suurelta osin ei-uskonnollista yhteiskuntaamme.

Organisaatiomallit siirtävät painopisteen uskonnosta irtautuvasta henkilöstä itse uskontoon. Jälkimmäiset voivat käydä läpi organisaatiokriisejä tai uudistuksia, joista jotkut jäsenet eivät pidä. Esimerkiksi kun roomalaiskatolinen kirkko toteutti Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen uudistuksia, huomattava määrä ”traditionalistisista” katolilaisista tunsivat itsensä hämmentyneiksi ja tyytymättömiksi ja jotkut heistä päätyivät eroamaan kirkosta.

Kaikki nämä tieteelliset mallit pitävät uskonnosta irtautumista aktiivisena prosessina, jonka irtautuva henkilö itse aloittaa. Lahkojen vastaiset liikkeet suosivat passiivista mallia, jossa luopio on ”lahkoon vangittu uhri”, joka voi irtautua ”lahkosta” vain, jos joku ulkopuolinen ”pelastaa” hänet käyttäen joskus jopa äärimmäistä deprogramming-tekniikkaa (käytäntö, jossa ”lahkoon” kuuluva siepataan hänen sukulaistensa palkkaamien ammattimaisten ”ohjelmoinnin purkajien” toimesta ja jossa hän joutuu intensiivisen ja joskus väkivaltaisen painostuksen kohteeksi, kunnes hän murtuu ja suostuu jättämään uskontonsa). Brittiläinen sosiologi Eileen Barker ja muut ovat osoittaneet, että tämä teoria on tilastollisesti väärä.

Brittiläinen sosiologi Eileen Barker osoitti, että yhdistymiskirkosta erottiin usein ja spontaanisti. Kuva: Massimo Introvigne.
Brittiläinen sosiologi Eileen Barker osoitti, että yhdistymiskirkosta erottiin usein ja spontaanisti. Kuva: Massimo Introvigne.

Korealaisen pastori Moon Sun-Myungin (1920–2012) perustama yhdistymiskirkko on yksi useimmin ”lahkoksi” leimatuista ryhmistä. Barker osoitti, että useimmat yhdistymiskirkon jäsenet erosivat vapaaehtoisesti ja vähin äänin enintään viiden vuoden kuluttua liittymisestä ilman että kenenkään tarvitsi ”pelastaa” heitä esimerkiksi deprogramming-tekniikan avulla. Vaikka lahkojen vastaiset liikkeet kuvailevat lahkoja vankiloiksi, uusien uskonnollisten liikkeiden jäsenliikenne on itse asiassa kaksisuuntaista.

Bromley vertasi lahkojen vastaisten liikkeiden ”pelastus”-mallia ”sieppaustarinoihin”, joissa intiaanit väitetysti kidnappasivat valkoihoisia amerikkalaisia siirtolaisia. Kirjoista, joissa erityisesti nuoria valkoihoisia naisia kidnapattiin ja pakotettiin naimisiin intiaanien kanssa ja elämään kuten he, tuli suosittuja 1800-luvulla. Mielenkiintoa herättävät yksityiskohdat intiaanien väitetyistä seksuaalisista tavoista edistivät kirjojen myyntiä. Suurin osa tarinoista oli kuitenkin kuvitteellisia. Kuten kulttuurihistorioitsija David L. Minter (1935–2017) totesi, nämä tarinat sekä yhtä valheelliset kertomukset nunnien sieppaamista protestanttisista tytöistä, joita katolisissa luostareissa käytettiin seksuaalisesti hyväksi (ks. sarjan edellinen artikkeli), ruokkivat toisiaan. Mikä pahempaa, tarinoista tuli propagandaa, jolla oikeutettiin Amerikan alkuperäiskansojen joukkomurhat.

The Abduction of Daniel Boone's Daughter by the Indians, painting by Karl Ferdinand Wimar (1828–1862). Credits.
Intiaanit kidnappaavat Daniel Boonen tyttären Karl Ferdinand Wimarin (1828–1862) maalauksessa. Lähde.

Useat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että lahkojen vastaiset liikkeet ovat soveltaneet sieppauskertomusten mallia tarinoihinsa, joissa ihmisiä ”kidnapataan” ”lahkoihin” ja ”pidetään niiden vankeina”, kunnes heidät ”pelastetaan”. Molempien tarinoiden tarkoituksena on edistää propagandaa.

Toisin kuin lahkojen vastaisessa propagandassa väitetään, tutkijoiden omaksumien mallien mukaan uskonnosta irtautuminen on asteittainen prosessi, ja ”äkillinen” irtautuminen on yhtä harvinaista kuin apostoli Paavalin pikainen kristityksi kääntyminen matkalla Damaskokseen.

Uskonnosta irtautumisen prosessi on lähtökohta sen tutkimiselle, miksi kaikista uskonnoista irtautuneista ei tule luopioita. Itse asiassa vain vähemmistöstä uskonnoista irtautuneista tulee jättämänsä uskonnollisen järjestön vannoutuneita vastustajia. Palaamme tähän asiaan seuraavassa artikkelissa.

Tagged With: Apostates

Massimo Introvigne
Massimo Introvigne

Massimo Introvigne (born June 14, 1955 in Rome) is an Italian sociologist of religions. He is the founder and managing director of the Center for Studies on New Religions (CESNUR), an international network of scholars who study new religious movements. Introvigne is the author of some 70 books and more than 100 articles in the field of sociology of religion. He was the main author of the Enciclopedia delle religioni in Italia (Encyclopedia of Religions in Italy). He is a member of the editorial board for the Interdisciplinary Journal of Research on Religion and of the executive board of University of California Press’ Nova Religio.  From January 5 to December 31, 2011, he has served as the “Representative on combating racism, xenophobia and discrimination, with a special focus on discrimination against Christians and members of other religions” of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). From 2012 to 2015 he served as chairperson of the Observatory of Religious Liberty, instituted by the Italian Ministry of Foreign Affairs in order to monitor problems of religious liberty on a worldwide scale.

www.cesnur.org/

Related articles

  • Zijn afvalligen betrouwbaar? 3. Geloofsverlating en captivity narratives

    Zijn afvalligen betrouwbaar? 3. Geloofsverlating en captivity narratives

  • Заслуживают ли отступники доверия? 2. Лжеотступники

    Заслуживают ли отступники доверия? 2. Лжеотступники

  • Заслуживают ли отступники доверия? 1. Проблема отступничества

    Заслуживают ли отступники доверия? 1. Проблема отступничества

  • Заслуживают ли отступники доверия? 5. Почему некоторые становятся отступниками

    Заслуживают ли отступники доверия? 5. Почему некоторые становятся отступниками

Keep Reading

  • Заслуживают ли отступники доверия? 3. Выход из религии и рассказы пленников
    Заслуживают ли отступники доверия? 3. Выход из религии и рассказы пленников

    Есть существенная разница между научным изучением выхода из религии и антикультистскими баснями, напоминающими старые истории о белых девушках, похищенных коренными американцами.

  • Zijn afvalligen betrouwbaar? 4. Niet alle ex-leden zijn afvalligen
    Zijn afvalligen betrouwbaar? 4. Niet alle ex-leden zijn afvalligen

    Helaas halen media twee heel verschillende categorieën vaak door elkaar: ex-leden van een religieuze organisatie en afvalligen. De meeste ex-leden zijn niet afvalligen.

  • Voiko luopioihin luottaa? 5. Miksi joistakuista tulee luopioita?
    Voiko luopioihin luottaa? 5. Miksi joistakuista tulee luopioita?

    Uskonnollisista järjestöistä irtautuvat, joista tulee luopioita, ”oppivat” usein roolinsa lahkojen vastaisilta liikkeiltä.

  • Er frafalne pålitelige? 2. Falske frafalne
    Er frafalne pålitelige? 2. Falske frafalne

    Noen som hevder at de har vært medlemmer av et trossamfunn eller en religiøs bevegelse og skulle kjenne til spesielle hemmeligheter, farer rett og slett med løgn.

Primary Sidebar

Support Bitter Winter

Learn More

Follow us

Newsletter

Most Read

  • Pro-Chinese Propaganda by The World Muslim Communities Council: Uyghurs Strike Back by Gulfiye Y
  • Zhanargul Zhumatai: “Help Me, I Just Want to Leave China” by Ruth Ingram
  • L. Ron Hubbard, Scientology, and the Visual Arts. 1. The Aesthetic Mind by Massimo Introvigne
  • Stricter Rules on Private Tutoring Protect Ideology Rather than Parents by Wang Zhipeng
  • Japan Religious Donations Law. 4. The Return of Brainwashing by Massimo Introvigne
  • Hong Kong: Christian Scholar Peng Manyuan Released but Not Rehabilitated by Gladys Kwok
  • The Weaponization of the CCP’s “Zero COVID” Against Tibet by Marco Respinti
  • L. Ron Hubbard, Scientology, and the Visual Arts. 3. Art as Communication by Massimo Introvigne
  • L. Ron Hubbard, Scientology, and the Visual Arts. 4. Art and Illustration by Massimo Introvigne
  • L. Ron Hubbard, Scientology, and the Visual Arts. 5. Professionals vs. Amateurs by Massimo Introvigne

CHINA PERSECUTION MAP -SEARCH NEWS BY REGION

clickable geographical map of china, with regions

Footer

Instant Exclusive News
Instant Exclusive News

EDITORIAL BOARD

Editor-in-Chief

MASSIMO INTROVIGNE

Director-in-Charge

MARCO RESPINTI

ADDRESS

CESNUR

Via Confienza 19,

10121 Turin, Italy,

Phone: 39-011-541950

E-MAIL

We welcome submission of unpublished contributions, news, and photographs. Each submission implies the authorization for us to edit and publish texts and photographs. We reserve the right to decide which submissions are suitable for publication. Please, write to INFO@BITTERWINTER.ORG Thank you.

Newsletter

Follow us

LINKS

orlir-logo hrwf-logo cesnur-logo

Copyright © 2023 · Bitter Winter · PRIVACY POLICY· COOKIE POLICY